Om

Isbjörn Ljud och Datorteknik, Hallå!

 

Vem är det du pratar med?...

 

- Bjön Vilhjalmsson mer känd som Isbjörn i branschen. En islänning som lever och trivs i Sverige sedan drygt 20 år tillbaks i tiden, därav namnet.

 

Om jag själv ska beskriva mig skulle jag nog säga att jag är en riktig "nörd" när det gäller ljud o teknik. Sedan ungdomsåren har det inte bara varit ett brinnande intresse utan en del av mitt liv. Det började med några konserter där jag tyckte att ljudet borde kunna låta bättre så jag halkade in i världen av ljudteknik och har gått den hårda och långa skolan, "learning by doing".

 

Det är roligt med ljud och datorer och de utmaningar som man kan ställas inför. Ett problem är till för att lösas och det leder alltid till nya lärdomar och erfarenheter, och det är många sådana jag har samlat på mig under alla de år som gått. En stor och viktig del i arbetet som jag lärt är att kommunicera med människor och lyssna in vad de vill ha. Det handlar ju om att jag som ljudtekniker hjälper till att göra framträdandet bra och skapar en trygghet i teknikkaoset genom mitt kunnande. Jag ser mig alltid som en samarbetspartner i varje uppdrag, tillsammans skapar vi ett bra sesultat.

 

Jag står inte bara vid sidan av scenen, det händer att även jag intar platsen på scen som basist och då främst i rythm & blues bandet; Interstate 40 Rythm Kings. Det var nämligen så jag hamnade in i musikvärlden att jag lärde mig spela kontrabas och elbas och det är lika roligt i dag som det var då.

 

Lite om min bakgrund:

- Assistent i musikstudio på Island; mixat och hjälpt till vid inspelningar

- Radio- och TV på Island som ljudtekniker där jag arbetat med; inspelning, redigering, ljudbeartbetning och direktsändning av musik, nyheter och övriga program.

-Ljudtekniker frilans i Sverige; mixat och riggat upp ljudanläggningar för många olika artister, både kända och mindre band.

- Ljudtekniker på SR Sjuhärad

... för att nämna något av allt det jag gjort under årens lopp.

Samarbetspartners genom åren:

 

 

Rhapsody in Rock

Avig Maria - Mia Skäringer

Eldkvarn

Nationalteatern

Lill-Babs

Kulturkalaset Göteborg

Trägårn Göteborg

Pustervik Göteborg

U-Port Ulricehamn

Musiklagret i Borås

AV 1 Göteborg

Demo Göteborg

Bohus Bigband

Göteborgsoperan

Fallens dagar Trollhättan

Folkets hus Borås

Arrival Göteborg

Christer Sjögren

SVT

SR - Göteborg, Borås, Skaraborg

Diggiloo

Åhaga Borås

Tommy Nilsson

Lisa Ljungberg

Starlight

Hell Produktion Göteborg

Himlaväsen

Live Tec Alingsås

Bluesmothers

Jan Johansen